>Inwijding van het hartchakra - vervolg
zes basisoefeningen

V. Onbevangen blijven
De kennis en ervaring die we in ons leven hebben opgedaan is een rijke schat en geeft ons onze basis. Die zelfde kennis kan echter ook in de weg zitten voor het opdoen van nieuwe ervaringen. Het gevoel alles al te weten en gezien te hebben werkt afsluitend. Kun je naast je wijsheid toch onbevangen als een kind zijn? Openheid en onbevangenheid is een voorwaarde om een geestelijke wereld binnen te groeien. Ook je blik op de toekomst wordt hierdoor bepaald. Onbevangenheid en geloof versterkt je gevoel van vertrouwen.

VI. Harmonisatie
Het is van belang dat de oefeningen in de bovengenoemde volgorde gedaan worden. Ons etherisch lichaam wordt daarmee opgebouwd op een wijze waarbij de oefeningen op elkaar steunen. De zesde oefening is het harmoniseren van de vorige vijf door de oefeningen te combineren. In de cursus bespreken en evalueren we de oefeningen die we thuis doen. Het delen van ervaringen is stimulerend en hulpvol.

Om het even welke oefeningen we doen, er is altijd inspanning voor nodig. Een mooie opmerking van Steiner hierover is: 'Het is eenvoudiger deze oefeningen te doen, dan om zonder deze oefeningen de dagelijkse problemen het hoofd te bieden.'

In deze tekst zijn de oefeningen in algemene zin omschreven. Hoe deze oefeningen precies te doen wordt op de cursus verder toegelicht.